ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
Η Καλλιθέα είναι ένα από τα πολλά και όμορφα ορεινά χωριά του νομού Φωκίδας.
Χτισμένη σε υψόμετρο 780 μέτρων, διαθέτει θαυμάσια θέα που "βλέπει" την θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου, τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου αλλά και τα νησάκια της Φωκίδας ανάμεσα.
Φτάνοντας στο χωριό θα σας μαγέψει η πλατεία, όπου στέκει αγέρωχος ένας τεράστιος πλάτανος, με περίμετρο κορμού σχεδόν 11 μέτρων (για την ακρίβεια 10 μέτρα κ 70 εκατοστά).
Αναμφισβήτητα αποτελεί το κόσμημα του χωριού και ένα από τα σημεία που φωτογραφίζει κανείς σαν επισκέπτεται την Καλλιθέα. Παράλληλα, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Ίσως κάτι που μπορεί να αναρωτιέστε είναι πώς πήρε το όνομά του το χωριό. Η ιστορία του φτάνει πολλά χρόνια πριν όταν ο τότε βασιλιάς της Ελλάδας Όθωνας και η σύζυγός του Αμαλία πέρασαν από το χωριό Ξυλογαϊδάρα (έτσι ονομαζόταν έως την εποχή εκείνη η Καλλιθέα) και μόλις πληροφορήθηκαν την ονομασία του, αποφάσισαν να "βαπτίσουν" από την αρχή το χωριό, το οποίο πήρε το όνομα που του ταίριαζε όσο κανένα άλλο...
Έχει λίγους σταθερούς κατοίκους και μαζί με την Αγία Ειρήνη, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον Κλοβινό, τη νησίδα Πρασούδι και τα Φλαμπουράκια αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου του Δήμου Δωρίδος.
Η ιστορία της Καλλιθέας ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα, καθώς πολύ κοντά στο σημερινό χωριό, οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την αρχαία Απολλωνία. Κατά την ελληνική Επανάσταση για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, ο αγωνιστής Κουτρούκης από την Καλλιθέα, μαζί με τον Κατσικαπή από τη Βιτρινίτσα (σημερινή Τολοφώνα) και με ακόμα 100 αγωνιστές πολέμησαν στην απελευθέρωση του Μαλανδρίνου.
Η οικονομία της ήταν αυτάρκης, τα πλούσια κτηνοτροφικά προϊόντα της (κρέας-γάλα-τυρί), τα σιτηρά, δημητριακά και το εκλεκτό λάδι της αποτελούσαν τη βάση της οικονομίας και βοηθούσαν στην ανάπτυξη της πνευματικής προόδου. Ακόμα και θεατρικό θίασο είχε δημιουργήσει η Καλλιθέα.
Τέλος θα πρέπει να τονιστεί και πάλι το μοναδικό πλεονέκτημά της, να απέχει 15 λεπτά της ώρας από την θάλασσα. Ένα πλεονέκτημα που επιτρέπει την παραμονή στο βουνό "στο μπαλκόνι του Κορινθιακού" και την απόλαυση της θάλασσας στις μοναδικές παραλίες Αγίου Σπυρίδωνα-Κλοβίνου-Αγίου Νικολάου-Καβολινίτσας.
Και ακόμα να περπατήσει στα πολλά μονοπάτια, που είναι γεμάτη η απέραντη γεωγραφική περιφέρεια του χωριού και να χαρεί τις ομορφιές της φύσης.
Πληροφορίες ιστοσελίδας και δομής περιεχομένου